Hírek, aktualitások

OBA tájékoztató betéteseknek

Általános tájékoztatás örökösök részére

Ezzel a tájékoztatóval szeretnénk Önnek segítséget nyújtani, hogy egy haláleset bekövetkezésekor haláleseti kedvezményezettként vagy örökösként minél könnyebben és rövidebb idő alatt intézhesse banki ügyeit.

Hiteltörlesztési moratórium

Fizetési nehézségek

FOGYASZTÓVÉDELEM

Fogyasztóvédelmmel kapcsolatos információk, linkek

Körösszakáli kirendeltség nyitva tartás változása

Tisztellt ügyflelink!

A Polgári Bank Zrt. Körösszakáli kirendeltségében a nyitva tartás 2020. november 1-jétől az alábbiak szerint változik.

Genius Loci díj 2020.

A Genius Loci díj 2020. regionális díjazottjaként a Polgári Bank Zrt. elnök-ügyvezetőjének Béke Lászlónénak a képviseletében Szolnokiné Gaál Edit hálózatirányítási vezető és Csatári Antal a Bank Hajdúböszörményi fiókjának fiókigazgatója vettek részt, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium Intézményvezetőjének Gyulai Sándornak a kíséretében 2020. október 03-án.

image

Tájékoztató fertőzésveszély elhárítására!

A Polgári Bank Zrt. felelős vállalatként munkatársai és ügyfelei egészségének védelmét is kiemelten fontos feladatnak tartja, a  Bank mindent megtesz a fertőzésveszély elhárítása érdekében.

image

Tájékoztató

Ünnepi nyitva tartási rend.

FIGYELEM!

FIGYELEM!

Sajnos a Polgári Bank Zrt. neve mögé bújva is megjelent visszaélési formaként a csalási kísérlet. Bankunk valamely publikus adatát (pl. e-mail címét) felhasználva e-mail, SMS, telefon útján lépnek az adathalász csalók kapcsolatba ügyfeleinkkel, ezáltal próbálva további azonosító információkat szerezni, vagy közvetlenül pénzt kicsalni az ügyfeleinktől.

Tájékoztató

Tisztellt ügyflelink!

A Polgári Bank Zrt. Csökmői és Körösszakáli kirendeltségeinkben a nyitva tartás 2020. augusztus 01. napjától az alábbiak szerint változik.

Tájékoztató

Ügyfélforgalmi nyitva tartásra vonatkozó tájékoztatás

Tájékoztató

A bankkártyával végrehajtott konverziós fizetési művelek során alkalmazott árfolyamok közlési formájáról.

Rövidesen forgalomba kerülnek a korszerűbb alapanyagú 100 forintosok

2020. második negyedévében kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni.

Ügyféltájékoztató Azonnali Fizetési Rendszer

Az Azonnali fizetési rendszer (AFR) indulásának időpontja a Magyar Nemzeti Bank 23/2019 (VI.5.) MNB rendelete alapján 2020. március 2. Az AFR bevezetésével a világ számos országához hasonlóan a magyar pénzügyi rendszerben is alkalmazhatóak lesznek az elmúlt években már elérhetővé vált modern kommunikációs csatornák.

ÚJ fiók nyitása Sopronban!

A Polgári Bank Zrt. exkluzív környezetben az ügyfelek bankolási szokásainak megfelelő és kényelmüket valamint rugalmas ügyfélkiszolgálást biztosító fiók nyitása mellett döntött Sopronban!

image

EXIM díjátadó gála 2018

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) intézménypárosa Budapesten rendezte meg az EXIM AWARDS díjátadó gáláját, ahol a 2017-es évben elért eredmények alapján a leggyorsabban bővülő hitelintézeti partner a Polgári Bank Zrt. lett, a díjat Béke Lászlóné elnök-ügyvezető vette át.

image

Béke Lászlóné „PRO URBE Polgár” kitüntetést kapott

Polgár város általános fejlődése, hagyományainak megőrzése, várospolitikai, gazdasági, szakmai területen kifejtett tevékenysége elismeréseként a Polgár Város Képviselő-testülete Béke Lászlónét „PRO URBE Polgár” Emlékérem kitüntetésben részesítette.

image

Újabb adathalász támadássorozat banki ügyfelek ellen

Budapest, 2017. augusztus 8. – Június óta három nagybank ügyfeleitől próbálták megszerezni bizalmas banki adataikat bűnözők, így feltételezhetően célzott adathalász-támadássorozat zajlik a hazai hitelintézetek fogyasztói ellen. A bankok sohasem kérik el ügyfeleik bizalmas adatait e-mailben, SMS-ben vagy levélben. A fogyasztóknak célszerű azonnal felvenni a kapcsolatot hitelintézetükkel ilyen kísérletek esetén.

Tájékoztató

Tartós Befektetési Számla megszűnéséről és az újrakötés (meghosszabbítás) lehetőségéről.

Internet Bank Biztonsági szint emelés

Tisztelt Ügyfelünk!

A Polgári Bank Zrt az Internet Bank alkalmazás biztonságos használatának és az ügyfelek adatainak védelme  érdekében 2016. szeptember 15-én 22:00 órától az Electra Internet Bank alkalmazás biztonsági szintjét megemeli.

Árfolyamok

Kedvezményes Devizaárfolyam Számlához kapcsolódó devizaügyletekhez

DevizaVételKözépEladás
CHF330.51333.18335.85
EUR356.33359.20362.07
USD292.97295.33297.69
GBP402.52405.77409.02
DKK47.9048.2948.68
CZK13.6813.7913.90
NOK34.2534.5334.81
PLN78.4179.0479.67
SEK35.2935.5735.85

Frissítve: 2021.01.27 verzió: 1

Valutaárfolyamok Devizaügyletekhez

DevizaVételKözépEladás
CHF323.18333.18343.18
EUR350.22359.20368.18
USD287.95295.33302.71
GBP393.60405.77417.94

Frissítve: 2021.01.27 verzió: 1

Devizaárfolyamok Hitelügyletekhez

DevizaVételKözépEladás
CHF328.86333.18337.53
EUR354.55359.20363.88

Frissítve: 2021.01.27 verzió: 1

CSOK használt lakás vásárlására, bővítésére


image

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. image

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) Használt lakás vásárlásához, bővítéshez

A CSOK nyújtását a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza.

1. CSOK-ot igényelhet:

Magyarország területén lévő

 • használt lakás vásárlásához,
 • meglévő lakás bővítéséhez.
 • preferált kistelepülés területén
  • használt lakás vásárlásához és egyidejű korszerűsítéséhez
  • használt lakás vásárlásához és egyidejű bővítéséhez
  • használt lakás vásárlásához és egyidejű korszerűsítéséhez és bővítéséhez
  • meglévő lakás korszerűsítéséhez
  • meglévő lakás bővítéséhez
  • meglévő lakás korszerűsítéséhez és bővítéséhez

Használt lakás vásárlásához

Használt lakás vásárlásához az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül vehető igénybe.

Meglévő, használt lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez

Meglévő, használt lakás bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez akkor igényelhető a támogatás,ha

 • a munkálatokra vonatkozó kérelem
  • az építésiengedély-köteles bővítés vagy korszerűsítés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően, vagy
  • az egyszerű bejelentéshez kötött bővítés vagy korszerűsítés esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően kerül benyújtásra (az e-napló hitelesített, nyomtatott példányával igazoltan), és
 • a bővíteni vagy korszerűsítés kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye (lakcímkártyával igazoltan), hontalan esetében szálláshelye, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult, és az igénylők legalább 50% tulajdonnal rendelkeznek az ingatlanban.

Lakás bővítésének minősül

 • a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával (min. 8 m2) történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is; valamint
 • emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

Preferált kistelepülésen:

Tanya, birtokközpont vagy a jogszabály által nevesített preferált kistelepülésen van lehetőség az igénylésre 2022. június 30. napjáig.

Meglévő lakás korszerűsítéséhez és bővítéséhez abban az esetben is igényelhető a támogatás, ha az igénylő a kérelem benyújtását megelőzően a korszerűsíteni, illetve bővíteni kívánt lakás megvásárlásához családi otthonteremtési kedvezményt vagy családok otthonteremtési kedvezményét vett igénybe.

2. Általános feltételek:

 • CSOK igényelhető az igénylővel közös háztartásban élő, általa eltartott és a megvásárolt, illetve a megvásárolt és bővített / korszerűsített lakásba vele együtt beköltöző
  • vér szerinti és örökbefogadott gyermeke után [1], vagy
  • legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermeke után - a gyermek szüleinek halála esetén, továbbá
  • fiatal házaspár [2] - meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb 2 születendő gyermek vállalása esetén is.     
 • A kedvezmény szempontjából gyermeknek minősül
  • a magzat, a terhesség betöltött 12. hetét követően, valamint
  • aki az igénylő eltartottja és a 25. életévét még nem töltötte be, vagy
  • a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg;

A támogatás megállapítása során a meglévő gyermeket, a 12. hetet betöltött magzatot, valamint a vállalt gyermekeket együttesen kell figyelembe venni.

 • A kedvezmény egy gyermek után csak egy alkalommal vehető igénybe. A számítási és kivétel szabályokat jelen tájékoztató érintett pontjai tartalmazzák.
 • A családi otthonteremtési kedvezményt - ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is - ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni, de ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető. (A CSOK összegének számításakor az igénylők által korábban igénybe vett valamennyi támogatást le kell vonni, függetlenül attól, hogy a gyermek, aki után a támogatást korábban igénybe vették, az újabb lakásba beköltözik-e vagy a jelenlegi igényléskor gyermeknek minősül-e.)
 • 2018. március 15-től, ha az igénylő számára kedvezőbb, a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vagy kölcsönt vett igénybe. (a minimális hasznos alapterületre vonatkozó szabályt ettől függetlenül az összes együttköltöző gyermek figyelembevételével kell alkalmazni)

Mekkora összegű támogatás igényelhető?

Az igénybe vehető CSOK összegének meghatározásakor figyelembe kell venni az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző gyermeke(ke)t, házastársak/élettársak esetén a közös és a nem közös gyermeke(i)t együttesen, valamint fiatal házaspár esetén a közösen vállalt gyermek(ek)et is.

Használt lakás vásárlása, vagy bővítése esetén:

  1 gyermek esetén

600.000,- Ft  

  2 gyermek esetén

1.430.000,- Ft  

  3 gyermek esetén

2.200.000,- Ft  

  4 vagy több gyermek esetén

2.750.000,- Ft  

Preferált kistelepülésen használt lakás vásárlása korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel együttesen:

Lakás hasznos alapterülete (m2)

Eltartott gyermek száma/ Támogatás összege

1

2

3 vagy több

  legalább 40

600 000

-

-

  legalább 50

2 600 000

-

  legalább 60

10 000 000

  legalább 70

(a lakás vásárlására fordítandó támogatási összeg nem haladhatja meg a teljes támogatási összeg 50%-át)

Preferált kistelepülésen meglévő lakás korszerűsítése és/vagy bővítése esetén:

Lakás hasznos alapterülete (m2)

Eltartott gyermek száma/ Támogatás összege

1

2

3 vagy több

  legalább 40

300 000

-

-

  legalább 50

1 300 000

-

  legalább 60

5 000 000

Később született gyermek esetén a meglévő gyermekek számától, a lakás hasznos alapterületétől függetlenül az igényelhető támogatás mértéke gyermekenként 400.000 Ft.

A támogatási összegek meghatározása:

 • Amennyiben az élettársak
  • csak az egyik fél gyermeke után; vagy
  • közös gyermekük után; vagy
  • közös gyermekük és az egyik fél gyermeke után igénylik a támogatást,

akkor a támogatási összeg számítása az általános szabályok szerint történik.

 • Amennyiben az élettársak a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy mekkora összegű támogatásra lenne jogosult a saját gyermeke után, és a kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.
 • Amennyiben az élettárs igénylőknek közös és nem közös gyermeke(ik) is van(nak), az előző szabályt kell alkalmazni azzal, hogy a közös gyermeket csak az egyik igénylőnél lehet figyelembe venni, és az így kiszámított, a számukra kedvezőbb összegű támogatást vehetik igénybe.
 • Élettársak esetén, ha csak az egyik igénylő kerül gyámként kirendelésre, a gyermekszám számításánál a gyámolt gyermek a gyámként kirendelt igénylő saját gyermekének minősül.

Ha az igénylő a CSOK iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel korábban – bármely lakáscélú állami támogatásra vonatkozó jogszabály alapján – vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor

 • a vele közös háztartásban élő gyermeke után - vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén - a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető. A korábban igénybevett összegnél azon gyermekek után igénybevett összegeket is számításba kell venni (le kell vonni), akik az új igénylésnél már nem eltartottak és/vagy nem együttköltözők.
 • a korábban igénybevett támogatás összegének 50%-át kell levonni, amennyiben azt egy korábbi házastárssal/élettárssal vették igénybe.
 • a támogatás összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb (jelenlegi) támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Azonban, ha az igénylő számára kedvezőbb, akkor az előbbiekben meghatározott számítási mód helyett a támogatási összeg azon gyermek(ek) figyelmen kívül hagyásával kerül meghatározásra, aki(k) után az igénylő korábban támogatást vett igénybe.

Ha az igénylő a preferált kistelepülésen lévő, korszerűsíteni, illetve bővíteni kívánt lakás vásárlásához − a kérelem benyújtását megelőzően − családi otthonteremtési kedvezményt vagy családok otthonteremtési kedvezményét vett igénybe, a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál az előbbi két bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni.

A megelőlegezett támogatás igénylésének feltétele a korábbi gyermekvállalás teljesülése.

Hasznos alapterület

A támogatással érintett lakás minimális hasznos alapterületét minden esetben az összes eltartott és vállalt gyermek száma alapján kell meghatározni (ideértve azokat is, akik után korábban már vissza nem térítendő lakáscélú támogatást igénybevettek).

Lakás minimális hasznos alapterülete (bővítés esetén a bővítési munkálatok megvalósulását követően):

 • egy gyermek esetén legalább 40 m2,
 • két gyermek esetén legalább 50 m2,
 • három gyermek esetén legalább 60 m2
 • négy vagy több gyermek esetén legalább 70 m2

3. Személyi feltételek:

A támogatás igénylésekor a Rendelet szerinti személyi feltételeknek is eleget kell tenni, ezek valamelyikének nem teljesülése esetén a CSOK nem igényelhető.

OEP igazolás:

Az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a

 • a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásakor a magyar társadalombiztosítási rendszerben - a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a szerint -biztosított, és
 • legalább 180 napja folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –:

-   a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított, vagy
-   a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelésioktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy
-   kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles fordításával igazolja.

A benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony kiváltható, valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik és ennek tényét.

Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor vállalt, ezen kötelezettségének teljesülését valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

Mentesül a TB jogviszony igazolása alól az igénylő, ha végleges határozat alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül.

Preferált kistelepülésre vonatkozó szabályok

A három vagy több gyermek után a lakásvásárlással egybekötött korszerűsítés és/vagy bővítés, vagyis a maximális 10 millió Ft falusi CSOK igénybevételéhez az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy

 • a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásakor a magyar társadalombiztosítási rendszerben- a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a szerint -biztosított, és
 • legalább két éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –:

- a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított, vagy
- a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási  intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy
- kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles fordításával igazolja.

A benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony kiváltható, valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha a magyar állampolgár igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik és ennek tényét.
Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor vállalt, ezen kötelezettségének teljesülését valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

Mentesül a TB jogviszony igazolása alól az igénylő, ha végleges (jogerős) határozat alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül.

Minden egyéb esetben és támogatási összeg esetén a fentiekkel azonos feltételek és igazolások mellett, legfeljebb egy éves, folyamatos TB jogviszonyt kell leigazolnia az igénylőnek.

KIVÉTEL! Adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Az előbbi ellátásban részesülő igénylő esetén az adó-visszatérítési támogatás vonatkozásában a legalább 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolásától el kell tekinteni. Az ellátások igénybevételét az igénylő − együttes igénylők esetén legalább az egyik fél – az ellátás megállapításáról rendelkező közigazgatási határozat hitelintézetnél történő bemutatásával igazolja.

 • Köztartozásmentesség: A támogatást igénylők egyikének sem lehet az állami adó- és vámhatóságnál (továbbiakban: NAV) nyilvántartott köztartozása. Élettársak vagy házastársak közül mindkét félnek szerepelnie kell a köztartozásmentes adózói adatbázisban, vagy a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában 30 napnál nem régebbi okirattal, vagy büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy a NAV-nál nincs nyilvántartott köztartozásuk.
 • Megelőlegezett CSOK igénylésére – a meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb két gyermek vállalásával csak olyan fiatal házaspárok jogosultak, ahol a kérelem beadásának pillanatában legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. A gyermekvállalás teljesítésére biztosított határidő – a vállalt gyermekek számától függően – 1 gyermek vállalása esetén 4, 2 gyermek vállalása esetén 8 év.

A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt lakás

  • vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötésének időpontjától,
  • építésiengedély-köteles bővítésénél a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatásának napjától, vagy
  • egyszerű bejelentéshez kötött bővítése esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatásának napjától
  • korszerűsítéshez igényelt kedvezmény esetén a korszerűsítési munkák elvégzésének hitelintézet által történő megállapításától
  • korszerűsítési és bővítési munkálatok együttese esetén a bővítésre irányadó időponttól

kell számítani.

 • Büntetlen előélet: az igénylőknek hatósági bizonyítvánnyal igazolniuk kell, vagy büntetőjogi felelősség vállalásával nyilatkozniuk kell, hogy a Rendelet 1. sz. mellékletében meghatározottak tekintetében büntetőjogi felelősségüket a bíróság nem állapította meg, vagy amennyiben megállapította, a CSOK igénylésének időpontjában az ehhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesültek.
 • A nem magyar állampolgár részére a kedvezmény a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
 • A CSOK iránti kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül a Rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában az igénylőket a járási hivatal, a kormányhivatal, a Magyar Államkincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre nem kötelezte.

Speciális szabályok preferált kistelepülésen történő igénylés esetén

 • Támogatási összeg meghatározása

Az általános feltételeken túl, amennyiben a korszerűsíteni, illetve bővíteni kívánt lakás vásárlásához – az új kérelem benyújtását megelőzően − családi otthonteremtési kedvezmény vagy családok otthonteremtési kedvezménye már igénybevételre került, (az ezáltal meglévő) lakás bővítéséhez / korszerűsítéséhez igényelt támogatási összeg megállapításánál

  • ugyanazon gyermek is figyelembe vehető, aki után korábban támogatást már igénybe vettek
  • a korábbiakban lakás vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény vagy családok otthonteremtési kedvezménye összegét nem kell levonni a jelen támogatási összegből.
 • Társadalombiztosítási jogviszony

a) Preferált kistelepülésen 1, illetve 2 gyermek után a kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő - házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerint biztosított, és legalább egy éve - legfeljebb 30 nap megszakítással - folyamatosan

  • a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,
  • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik, vagy
  • magyar állampolgárságú igénylő és kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

Nem szükséges a kérelem benyújtása időpontjában fennálló Tbj. 5.§ szerinti biztosítotti jogviszonyt okirattal igazolni, ha a magyar állampolgárságú igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válik.

b) Preferált kistelepülésen három vagy több gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény használt lakás vásárlásához, majd azt követően annak korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez akkor igényelhető, ha az igénylő - házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában

  • 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a Tbj. 5. §-a szerint biztosított - ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt -, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, valamint
  • legalább 2 éve folyamatosan - ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –
   • a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, és ezt 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja,
   • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, vagy
   • kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

Nem szükséges a kérelem benyújtása időpontjában fennálló Tbj. 5.§ szerinti biztosítotti jogviszonyt okirattal igazolni, ha az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válik.

 • Büntetlen előélet

Preferált kistelepülésen történő igénylés esetén a büntetlen előéletet érvényes hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni.

4. Tárgyi feltételek.

a) A lakás vételárára vonatkozó előírás:

A használt lakás vételára legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Az eladó és a vevő egymásnak nem lehetnek a Ptk. szerinti közeli hozzátartozói, élettársai. Gazdálkodó szervezet eladó esetén az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal.

b) Kötelező tulajdonszerzési elvárások a támogatással érintett ingatlanban

  • A CSOK-al megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont (vagy a támogatott személy halála esetén annak egyenes ági rokona, házastársa vagy élettársa), valamint a kiskorú gyermek is, abban az esetben, ha a kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő, a gyám vagy az örökbefogadó szülő a támogatás igénybevételével új lakást épít vagy vásárol, a támogatással érintett lakásban – a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben.
  • Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.
  • Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén, ha a lakásra vonatkozóan használati megosztási megállapodás alapján – melyet közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglaltak – a támogatott személyeknek saját tulajdoni hányaduk tekintetében kizárólagos használati joga áll fenn, az az elvárt tulajdonszerzésnek elfogadható.
  • Bővítés esetén a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult. A támogatással érintett lakásban az igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie (ez abban az esetben is teljesítettnek minősül, ha ez az igénylő elhunyt házastársa/élettársa esetében fennállt, és az elhunyt házastárs/élettárs kiskorú gyermeke legalább 50% tulajdoni hányadot szerzett.)

Többlet ingatlan tulajdon

A 2018. március 15. napját követően benyújtott kérelmek esetén megszűnik a meglévő (többlet) ingatlan tulajdon vizsgálata, vagyis nem minősül kizáró oknak a már meglévő ingatlan tulajdon. A Hitelintézet tehát nem vizsgálja azt sem az igénylő, sem a házastársának / élettársának szempontjából sem.

a) Számlabenyújtási kötelezettség

Bővítés és korszerűsítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés szerinti bekerülési költség legalább 70%-áról számlát kell bemutatni. A hitelintézet csak olyan számlát fogadhat el, amelynek kiállítására a kérelem benyújtását követően került sor. Az azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében - az építőanyag vásárlásáról szóló számlák kivételével - , ha a számlák alapján az igénylő által visszaigényelhető általános forgalmi adó mértéke a 2.000.000,- Ft-ot meghaladja, csak abban az esetben fogadhatók el a számlák, ha a kivitelezővel kötött szerződés bemutatásra került.

b) Kérelem benyújtására nyitva álló határidő

CSOK kérelmet használt lakás vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül, bővítés esetén a bővítési munkálatok befejezése előtt (a támogatásból a még hátralévő munkálatok finanszírozhatóak)kell kérni a hitelintézettől.

5. A CSOK igénylésének további feltételei:

Az igénylőnek vállalnia kell, hogy - saját maga és azon gyermeke, akire tekintettel a CSOK igénylése történt -, a CSOK-kal érintett lakásban – a CSOK folyósítását/utolsó részfolyósítását követő 10 évig– meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig - életvitelszerűen kíván tartózkodni.

A hitelintézet által elfogadott lakásnak – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján - a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie.

A CSOK iránti kérelmet,

a) építésiengedély-köteles bővítés esetén használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét

b) egyszerű bejelentéshez kötött bővítés esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását

megelőzően kell benyújtani a hitelintézethez.

Bővítés esetén az igénylő az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal, valamint az építési tevékenységet végző az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Magyar Állam javára bejegyzésre kerülő jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom

A CSOK igénybevételével

 • vásárolt használt lakásra a támogatási szerződés megkötését követő,
 • bővített lakásra a munkálatok idejére és a munkálatok befejezését, vagy építésiengedély-köteles bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött bővítés esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását követő,

10 évig terjedő időszakra a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

6. Induló díjak: [4]

A díjak mértéke a támogatás összegétől függően eltérő lehet.

A Hitelintézet által felszámított díjak mértékét az aktuális hirdetmény tartalmazza és azt a Hitelintézet jogosult megváltoztatni.

A támogatás igénylésekor felmerülő Banki induló díjak a kérelem benyújtásakor esedékesek.

 • Támogatás bírálati díj: a támogatás összegének 1,5%-a, de legfeljebb 30.000 Ft [5],
 • Értékbecslési díj/helyszíni szemle díja: hirdetményben foglalt ingatlan értékbecslési díjtáblázat szerint
 • Tulajdoni lap lekérésének díja: 1.000 Ft/ingatlan [6]
 • Térképmásolat díja (családi ház, ikerház, sorház esetén): 3.000 Ft/ingatlan

7. További tájékoztatás:

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy jelen tájékoztató nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. További információért forduljon a Polgári Bank munkatársaihoz, vagy keresse fel a www.polgaribank.hu honlapot.

A hirdetésben szereplő CSOK támogatás Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.


[1] kizárólag meglévő gyermekek alapján igényelt CSOK esetén az igénylőre nincs korhatár megkötés
[2] házastársak, akik közül a 17/2016. (II.10.) Kormány rendelet szerinti lakáscélú állami támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét
[3] A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a szerint
[4] A tájékoztató készítésének időpontjában.
[5] Ugyanazon hitelintézetnél az adó-visszatérítési támogatással egyidejűleg benyújtott CSOK kérelem esetén a magasabb összegű támogatásra vonatkozó, legfeljebb 30.000 Ft bírálati díjat kell megfizetni.
[6] Takarnet rendszerből történő lekérés esetén, de egy alkalommal díjmentes.

Termékismertetők:

 • Ügyféltájékoztató az Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) használt lakás vásárláshoz, bővítéséhez letöltés
 • Tájékoztató használt lakás vásárlásához igényelhető állami támogatásokról NGM letöltés
 • Tájékoztató lakásbővítéshez igényelhető állami támogatásokról NGM letöltés
 • Tájékoztató preferált kistelepüléseken, külterületi tanyán, illetve birtokközpontokon igényelhető állami támogatásokról NGM letöltés

Igényléshez szükséges nyomtatványok:

 • Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylés és nyilatkozatok letöltés
 • Családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez szükséges dokumentumok listája letöltés

Forgalmazó fiókok:

 • Polgár, Hajdúnánás, Tiszaújváros, Debrecen, Hajdúböszörmény, Budapest, Görbeháza, Komádi, Körösszakál, Csökmő, Tiszacsege, Halásztelek, Szigetszentmiklós, Nyíregyháza, Miskolc, Eger, Sopron

Hirdetmény

 • Aktuális aktív üzletág kondíciói lakosság részére letöltés

Magatartási kódex