Hírek, aktualitások

Tájékoztató

A módosuló Hirdetmények és Általános Szerződési Feltételk tekintetében

Hiteltörlesztési moratórium

Körösszakáli kirendeltség nyitva tartás változása

Tisztellt Ügyfeleink!

A Polgári Bank Zrt. Körösszakáli kirendeltségének a nyitva tartása 2022. június 01-től az alábbiak szerint változik.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása

Csalók kérnek levélben pénzt az MNB-re vagy annak elnökére hivatkozva

Új trükkökkel támadnak a banki csalók

Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne legyen telefonos adathalászat („vishing”) áldozata.

A csalók telefonon próbálnak kicsalni adatokat az ügyfelektől adategyeztetésre hivatkozva, önmagukat a bank dolgozóinak kiadva.

Tájékoztató

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Sberbank tevékenységi engedélyét 2022. március 02-án visszavonta. Ez azt jelenti, hogy a Sberbank irányába indított átutalások nem fognak teljesülni.

Kiberbiztonság

„KIBERBIZTONSÁG – Call centeres átverés ipari méretekben”

Magyar Bankszövetség,  a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság közös sajtóközleménye.

Fizetési nehézségek

Polgármesteri Elismerő oklevél

Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere oklevelet adományozott Timári Lajosné Hatalóczki Ilona részére, a Polgári Bank Zrt. Hajdúnánási fiók dolgozójának, a több évtizeden át egy munkahelyen ledolgozott idő elimeréseként.

 image

Csökmői kirendeltség nyitva tartás változása

Tisztellt Ügyfeleink!

A Polgári Bank Zrt. Csökmői kirendeltségének a nyitva tartása 2021. május 10-től az alábbiak szerint változik.

OBA tájékoztató betéteseknek

Általános tájékoztatás örökösök részére

Ezzel a tájékoztatóval szeretnénk Önnek segítséget nyújtani, hogy egy haláleset bekövetkezésekor haláleseti kedvezményezettként vagy örökösként minél könnyebben és rövidebb idő alatt intézhesse banki ügyeit.

Körösszakáli kirendeltség nyitva tartás változása

Tisztellt ügyflelink!

A Polgári Bank Zrt. Körösszakáli kirendeltségében a nyitva tartás 2020. november 1-jétől az alábbiak szerint változik.

Genius Loci díj 2020.

A Genius Loci díj 2020. regionális díjazottjaként a Polgári Bank Zrt. elnök-ügyvezetőjének Béke Lászlónénak a képviseletében Szolnokiné Gaál Edit hálózatirányítási vezető és Csatári Antal a Bank Hajdúböszörményi fiókjának fiókigazgatója vettek részt, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium Intézményvezetőjének Gyulai Sándornak a kíséretében 2020. október 03-án.

image

Tájékoztató

A bankkártyával végrehajtott konverziós fizetési művelek során alkalmazott árfolyamok közlési formájáról.

Rövidesen forgalomba kerülnek a korszerűbb alapanyagú 100 forintosok

2020. második negyedévében kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni.

Ügyféltájékoztató Azonnali Fizetési Rendszer

Az Azonnali fizetési rendszer (AFR) indulásának időpontja a Magyar Nemzeti Bank 23/2019 (VI.5.) MNB rendelete alapján 2020. március 2. Az AFR bevezetésével a világ számos országához hasonlóan a magyar pénzügyi rendszerben is alkalmazhatóak lesznek az elmúlt években már elérhetővé vált modern kommunikációs csatornák.

ÚJ fiók nyitása Sopronban!

A Polgári Bank Zrt. exkluzív környezetben az ügyfelek bankolási szokásainak megfelelő és kényelmüket valamint rugalmas ügyfélkiszolgálást biztosító fiók nyitása mellett döntött Sopronban!

image

EXIM díjátadó gála 2018

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) intézménypárosa Budapesten rendezte meg az EXIM AWARDS díjátadó gáláját, ahol a 2017-es évben elért eredmények alapján a leggyorsabban bővülő hitelintézeti partner a Polgári Bank Zrt. lett, a díjat Béke Lászlóné elnök-ügyvezető vette át.

image

Béke Lászlóné „PRO URBE Polgár” kitüntetést kapott

Polgár város általános fejlődése, hagyományainak megőrzése, várospolitikai, gazdasági, szakmai területen kifejtett tevékenysége elismeréseként a Polgár Város Képviselő-testülete Béke Lászlónét „PRO URBE Polgár” Emlékérem kitüntetésben részesítette.

image

Újabb adathalász támadássorozat banki ügyfelek ellen

Budapest, 2017. augusztus 8. – Június óta három nagybank ügyfeleitől próbálták megszerezni bizalmas banki adataikat bűnözők, így feltételezhetően célzott adathalász-támadássorozat zajlik a hazai hitelintézetek fogyasztói ellen. A bankok sohasem kérik el ügyfeleik bizalmas adatait e-mailben, SMS-ben vagy levélben. A fogyasztóknak célszerű azonnal felvenni a kapcsolatot hitelintézetükkel ilyen kísérletek esetén.

Tájékoztató

Tartós Befektetési Számla megszűnéséről és az újrakötés (meghosszabbítás) lehetőségéről.

Internet Bank Biztonsági szint emelés

Tisztelt Ügyfelünk!

A Polgári Bank Zrt az Internet Bank alkalmazás biztonságos használatának és az ügyfelek adatainak védelme  érdekében 2016. szeptember 15-én 22:00 órától az Electra Internet Bank alkalmazás biztonsági szintjét megemeli.

Árfolyamok

Kedvezményes Devizaárfolyam Számlához kapcsolódó devizaügyletekhez

DevizaVételKözépEladás
CHF432.84436.33439.82
EUR420.46423.85427.24
USD427.89431.34434.79
GBP480.68484.56488.44
DKK56.5256.9857.44
CZK17.1517.2917.43
NOK40.2440.5640.88
PLN86.3387.0387.73
SEK38.6238.9339.24

Frissítve: 2022.10.06 verzió: 2

Valutaárfolyamok Devizaügyletekhez

DevizaVételKözépEladás
CHF423.24436.33449.42
EUR413.25423.85434.45
USD420.56431.34442.12
GBP470.02484.56499.10

Frissítve: 2022.10.06 verzió: 2

Devizaárfolyamok Hitelügyletekhez

DevizaVételKözépEladás
CHF430.68436.34442.02
EUR418.36423.86429.38

Frissítve: 2022.10.06 verzió: 2

Konstrukcióváltás

image

Fontos, hogy a felelős döntés meghozatalához a fogyasztók – akár új hitel felvételekor, akár a meglévő jelzáloghiteleik átalakítása kapcsán – ne csupán az aktuális kamatmértékeket és törlesztőrészleteket mérlegeljék, hanem a kamatváltozás kockázatának lehetséges következményeit is értékeljék.

A kamatozás módjának megváltoztatási lehetőségei - konstrukcióváltás

A Hitelintézet lehetőséget biztosít Ügyfelei számára, hogy a kamatkockázat csökkentése érdekében meglévő változó, vagy legfeljebb  egy évre rögzített piaci kamatozású forint jelzáloghitelük kamatperiódusát hosszabb kamatperiódusra válthassák. A konstrukcióváltással elérhető termékek kondícióira vonatkozó részletes információkat a Hitelintézet „Aktív üzletág kondíciói lakosság részére” alkalmazott kondíciókról szóló hirdetménye tartalmazza.

A hosszabb kamatperiódus miatti magasabb kamat következtében megnövekedhet a törlesztőrészlet. Amennyiben ezt nem tudja, vagy nem akarja vállalni, a futamidő esetleges növelése szolgálhat megoldásként.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az esetleges szerződésmódosítást Önnek kell kezdeményeznie szerződésmódosítási kérelem benyújtásával. A szükséges nyomtatványokat személyesen a Hitelintézet bankfiókjaiban kérheti, illetve eléri a Hitelintézet honlapján is.

MNB ajánlás

 Az MNB a fogyasztói tudatosság elősegítése és a már meglévő, referencia-kamatlábhoz kötött és legfeljebb egy évre rögzített hitelkamattal rendelkező (továbbiakban együtt: változó kamatozású) jelzáloghitelek kamatkockázatának csökkentése érdekében Ajánlást adott ki. Az Ajánlás alapján a hitelnyújtók a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2014. évi LXXVIII. törvény, az ún. „fair bank” törvény hatálybalépése, 2015. február 1. előtt szerződött, legalább 10 éves hátralévő futamidővel rendelkező változó kamatozású jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező fogyasztók számára személyre szóló tájékoztatást adnak (továbbiakban: Tájékoztató).

Az MNB ajánlás az alábbi linken érhető el:
https://www.mnb.hu/letoltes/9-2019-kamatkockazat.pdf

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatára vonatkozó bővebb információt az alábbi linken érhetik el:
https://www.mnb.hu/letoltes/tajekoztato-a-kamatkockazatrol.pdf

 A szerződésmódosítás folyamata

  1.  Szerződésmódosítási kérelem benyújtása

A kérelmet személyesen kell benyújtania, a szerződésmódosítás időpontját munkatársunkkal kell egyeztetnie. Ügyintéző kollégáink tájékoztatást nyújtanak a kapcsolódó teendőkről, költségeiről, átfutási időkről, valamint arról, hogy – mivel a hosszabb kamatperiódusra váltás, várhatóan magasabb kamatot eredményez – a választott, hosszabb kamatperiódus esetén milyen törlesztőrészletre számíthat.

  1.  Szerződésmódosítás aláírása

A Szerződés érvényesen csak írásban, a Hitelintézet és az Adós közös megegyezésével módosítható.

A Hitelintézet a szerződésmódosítás tervezetét előzetesen átadja az Ön számára, ezt követően legkorábban 3 nap múlva van lehetőség a szerződésmódosítás aláírására. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a szerződésmódosítást az összes ügyletszereplőnek alá kell írnia, vagyis amennyiben az Adóson kívül Adóstárs, Zálogkötelezett, Készfizető kezes, egyéb szereplő is részt vett az ügyletben, mindenkinek egy időben meg kell jelennie a fiókban és adott esetben a közjegyzőnél is.

  1.  Közjegyzői okirat módosítása

A kölcsönszerződés módosítását közjegyzői okiratba kell foglalni. Amennyiben az eredeti szerződés kétoldalú közjegyzői okirati formában készült, úgy a szerződésmódosítást is ilyen formában kell megkötni. Amennyiben az eredeti szerződés magánokirati formában készült, úgy a módosítás is magánokirati formában készül, és el kell fáradniuk a közjegyzőhöz, hogy az egyoldalú kötelezettségvállaló okiratot aláírják. A közjegyzői díj pontos mértéke a közjegyzői díjszabásról szóló 14/1991. (XI.26.) – 2019. július 01. napjától a 22/2018. (VIII. 23.) számú – IM rendelet alapján kerül a közjegyző által meghatározásra, megfizetése az Ügyfelet terheli.

  1.  Hatálybalépést követően a hitel törlesztése az új kondícióknak megfelelően

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Hitelintézet a szerződésmódosítás hatálybalépésének feltételeként a közjegyzői okirat benyújtásán túl elvárja, hogy a szerződésmódosítás hatálybalépésének napján a kölcsön ne legyen hátralékos. A Hitelintézet elvárja az Adóstól, hogy a Kölcsön törlesztésének szerződésszerűen eleget tegyen, és amennyiben késedelme állna fenn, a hátralékot a szerződésmódosítás hatálybalépési feltételeinek legkésőbbi teljesítési határidejéig rendezze, továbbá biztosítsa a Szerződésmódosítás hatálybalépésének napján is a késedelemmentességet. Amennyiben a kölcsön hátralékos, a szerződésmódosítást a Hitelintézetnek nem áll módjában hatályba léptetni, és ebben az esetben a kölcsön az eredeti – korábban már módosított szerződés esetén a módosított – feltételekkel marad hatályban, azaz a kamatozás módja nem fog változni.

További fontos tudnivalók

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a konstrukcióváltási kérelmet nem áll módunkban további szerződésmódosítási kérelemmel együtt kezelni, mely alól kivételt képez a futamidő hosszabbítása iránti kérelem. Amennyiben más jellegű módosítási igénye lenne, azt külön formanyomtatványon tudja a Hitelintézet részére benyújtani, a lebonyolítására külön szerződésmódosítás keretében van csak lehetőség.

Amennyiben a futamidő meghosszabbítása mellett dönt, legyen tekintettel arra, hogy a hosszabb futamidő alatt összességében több kamatot, díjat, költséget kell megfizetnie a Hitelintézet felé, ami növeli hitelének teljes díját. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy futamidő hosszabbítására abban az esetben tudunk lehetőséget biztosítani, amennyiben a kölcsön lejáratának hónapjában az Adós (több Adós/Adóstárs esetén az Adósok közül legalább az egyik Adós) nem töltheti be a 70. életévét. A teljes futamidő a futamidő hosszabbítását követően sem haladhatja meg a 25 évet.

A Hitelintézet a kérelem elbírálásának jogát fenntartja, a kérelmet el is utasíthatja, illetve az Ügyfél kérelmében foglaltaktól eltérő ajánlatot is adhat. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek és nem jelent kötelezettségvállalást kölcsönszerződés megkötésére, módosításra, kölcsön folyósítására. A tájékoztatás nem teljeskörű, a további lehetőségekről és a részletekről a Hitelintézet bankfiókjaiban is érdeklődhet.