user

 

AKTUÁLIS VISSZAÉLÉSI GYAKORLATOK

Fontos tudnivalók

A kiberbűnözők folyamatosan új módszerekkel keresik fel a banki ügyfeleket, ezért kérjük Önöket, hogy kiemelten figyeljenek a banki adataik védelmére és figyelmesen olvassák el alábbi tájékoztatóinkat!
A csalások elkövetői egyre változatosabb módszereket dolgoznak ki, ezért az első és legfontosabb lépés, hogy meggyőződjön róla, lehet-e valós a hívás vagy az üzenet amit kapott. Minden esetben nagyon fontos a gyanús kérdések, jelek, viselkedés felismerése és a körültekintő válaszadás!


Aktuális mintázatok, gyakorlatok

Hogyan ismerheti fel a különböző csalási formákat?
Az e-mailen, SMS-ben és telefonon keresztüli csalások az egyik leggyakoribb visszaélési formák, amelyek a banki ügyfeleket célozzák.
A csalók a Bankra vagy más vállalatra hivatkozva adatokat próbálnak kicsalni az ügyfelekből.

Telefonon keresztül történő visszaélés „vishing” hívások user

A csalások egyik gyakori formája, amikor az ügyfeleket telefonon, látszólag a Bank nevében keresik meg, és sürgető indokkal – csalásra hivatkozva – egy hamis történetet kitalálva, arra kérik őket, hogy adják ki bankkártya adataikat vagy internetbanki belépési adataikat, jóváhagyó SMS kódokat, esetleg távoli elérést lehetővé tevő alkalmazást letöltetni az ügyfél telefonjára, azzal az indokkal, hogy ez egy biztonsági program.

 

 • A Bank telefonon keresztül sohasem kéri ügyfele bankkártyájának lejárati dátumát, hátoldali CV kódját.
 • A Bank telefonon keresztül sohasem kéri ügyfelét arra, hogy bármilyen ismeretlen programot telepítsen számítógépére vagy telefonjára. (Távoli asztali elérést biztosító alkalmazások (Anydesk, TeamViewer)
 • A telefonáló sürget, pánikot kelt, arra figyelmeztet, hogy veszélyben van az ügyfél pénze, így nem hagy időt arra, hogy a hívott fél alaposan átgondolja, hogy mit kellene tennie.


Ha bizonytalan a hívó fél kilétében szakítsa meg a hívást és hívja fel számlavezető bankfiókját!

 

E-mailen keresztül történő visszaélés „phising” e-mailek user

Az emailen keresztüli adathalász módszernél a legismertebb, amikor a csalók online szolgáltatók nevében (pld. adott Bank vagy vállalat nevével visszaélve) e-mailt küldenek melyben tájékoztatják az ügyfelet, hogy biztonsági okokból zárolták a hozzáférést az érintett fiókjához, amit úgy tud feloldani, hogy az e-mailben küldött linkre kattintva frissíti az adatait. 
Ezek a linkek egy internetbanki belépő oldalra vagy egy fizetési felületre hasonlító, de hamis weboldalra vezetnek. Ha a csalás áldozata ezen a weboldalon megadja a belépési adatait, akkor az adatai a csalókhoz kerülnek, akik ezáltal hozzáférhetnek az ügyfél számlájához.

 

 • Fontos, hogy ezek az e-mailek megjelenésüket tekintve nagyon hasonlítanak a Bank, vagy a szolgáltató által alkalmazott megjelenési formára, de álltalában rossz magyarsággal kerülnek megfogalmazásra.
 • Az e-mail feladója nem a Bank, helyette általában privát postafiókból érkezik.
 • Több esetben az e-mail automatikusan a levélszemét (spam) mappába kerül, mert a levelezőprogram is gyanúsnak érzékeli. 
 • A Bank, illetve a megbízható online kereskedők sosem kérnek e-mailben személyes adatot, vagy további más „érzékeny” adatokat, mint pl. PIN kód, jelszó, kártyaszámok.

 

SMS-ben történő visszaélés „smishing” üzenetek user

Az SMS-ben megkísérelt csalások esetében a küldött üzenet feladója látszólag a Bank, de az üzenetben szereplő link egy hamis weboldalra vezet. Ha ezen a weboldalon az  ügyfél megadja a bejelentkezési adatait, akkor azok a csalókhoz kerülnek, akik így hozzáférhetnek az ügyfél bankszámlájához is. Leggyakoribb előfordulásuk, hogy csomagküldő cégek nevében érkeznek, melyben kiszállítandó csomagra hivatkoznak. A csomag átvételének feltétele, hogy az ügyfél az üzenetben szereplő hivatkozásra kattintva adja meg bankkártya adatait. A hivatkozást megnyitva az adathalászok közvetlenül elkérhetik az ügyfél bankkártyaadatait, vagy a linkkel egy olyan applikációra irányíthatják, amellyel könnyen hozzáférhetnek személyes adataihoz. 

 

 • A Banktól (vagy szolgáltatótól) kapott SMS-ek korábban egy másik telefonszámról érkeztek.
 • Az üzenetek rossz magyarsággal kerülnek megfogalmazásra, a megszólítás nem megszokott és a szavak ragozása nem pontos.
 • Az üzenet sürgető, például nagy azonnali nyereményt hirdet, ami csak az üzenetben feltüntetett link megnyitásával teljesül. 
 • Az üzenetben szereplő link betűkből és számokból kombinált hivatkozás ami nem egy ismert Bank vagy szolgáltató webcíme.


Tájékoztatások

 

 

Hogyan ismerhetik fel és hogyan védekezhetnek ellenük?

Mindig közvetlenül a Polgári Bank Zrt. weboldaláról nyissa meg az InternetBankot, és mielőtt bejelentkezik az InternetBankba, győződjön meg arról, hogy valóban a Polgári Bank weboldalán van. 
Ha más oldal jelenik meg, mint amit olvasni/használni szeretnénk, azonnal meg kell szakítani a kapcsolatot!
Azonnal utasítsanak el minden kérést, mely 

 • telefonon,
 • SMS üzenetben,
 • e-mailen, vagy
 • közösségi oldalon keresztül 

az Önök internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszóra, vagy éppen a bankkártyához kapcsolódó adatokra, PIN kódra vonatkozik. 

Minden esetben ellenőrizni kell a levél feladóját (e-mail cím és név egyaránt), valamint az üzenet tárgyát – ezek sokszor árulkodó jelek, hogy csalásról van szó. 

E-mail üzenet esetében legyen gyanús a magyartalan megfogalmazás, a hibás ragozás, az értelmetlen mondatok.
Soha ne telepítsen olyan programot számítógépére vagy alkalmazást telefonjára, amit nem ismer, különösen ne telepítsen semmit mások kérésére!
Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre biztosan csak a számlavezető bankja tudja a választ, például az Ön számlaszáma, kapcsolódó szolgáltatásai. Ha ezekre nem tud válaszolni a hívó, akkor minden bizonnyal csalók vannak a vonal végén.
Ha bizonytalan a hívó fél kilétében szakítsa meg a hívást és hívja fel a számlavezető bankját!
Belépés előtt ellenőrizze a böngésző címsorában a honlap címének helyességét: https://www.polgaribank.hu/...
A böngésző címsorában megjelenő lakat ikonra kattintva meg lehet győződni róla, hogy a weboldal kapcsolata biztonságos és ki a biztonsági tanúsítvány tulajdonosa.
A csalók lemásolják a Bank vagy egyéb közismert vállalkozás arculatát az ügyfelek megtévesztésére.
Mindig figyelmesen el kell olvasni, hogy az egyszer használatos kódokhoz tartozó szöveg mire ad felhatalmazást, és hogy a kód milyen tranzakció vagy módosítás végrehajtása érdekében készült.
Az e-mailekben található hiperhivatkozásokat soha nem szabad megnyitni és végrehajtani az ott található utasításokat.

 

ELÉRHETŐSÉGEK VISSZAÉLÉS ESETÉRE

Mit tegyen, ha már kiadta adatait a csalóknak?

Amennyiben az Ön adatai adathalász csalók kezébe kerültek vagy csalás áldozatává vált, az esetet haladéktalanul jelezze a Polgári Banknak az alábbi elérhetőségeken:

 • Bármelyik Polgári Bank Zrt. fiók telefonos elérhetőségén,
  bankfiókok elérhetőségi adatait az alábbi linkre kattintva éri el:
  https://www.polgaribank.hu/kapcsolat
  vagy,
 • személyesen bármelyik Polgári Bank bankfiókban,
  vagy
 • a csalasmegelozes@polgaribank.hu e-mail címen megtett bejelentéssel, melyhez kapcsolódóan a bejelentő lap itt érhető el.
  Bejelentő lap
   
 • Amennyiben illetéktelenek tudomására jutottak bankkártya adatai, bankkártyáját letilthatja
  a Polgári Bank Zrt. munkatársainak segítségével:
  0-24 óráig a (06-1) 373-33-99 telefonszámon, és

  személyesen munkaidőben a legközelebbi bankfiókunkban

  A letiltással Ön sem fogja tudni használni bankkártyáját, ezért ezt követően kérjük szíveskedjen személyesen befáradni számlavezető bankfiókjába további ügyintézés céljából. 
   
 • Javasoljuk, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen!
  A kibertámadás, az adathalászat bűncselekmény, ezért ha felmerül annak a gyanúja, hogy ilyen eset történt Önnel, haladéktalanul tegyen feljelentést személyesen a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányságon! Fontos, hogy ne csak akkor értesítse a hatóságot, ha sikerrel jártak a csalók, hanem akkor is, ha csak fennáll a csalás gyanúja, de Önt végül nem érte kár!

 

HASZNOS TUDNIVALÓK, MAGATARTÁSI SZABÁLYOK A CSALÁSOK MEGELŐZÉSHEZ

A számítógép, mobil eszköz védelme

 • Nagyon fontos, hogy mindig használjon vírusirtó programot. Harminc és kilencven napos próba verziók ingyenesen is letölthetők, melyet később meg is vásárolhat.
 • A nem frissített rendszerek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, ezért tartsa mindig naprakészen számítógépe operációs rendszerét és az Internetes böngészőt is. Jogtiszta (frissíthető) operációs rendszert és programokat használjon.
 • Az alkalmazott böngészőjének adatbiztonsági beállításait a legnagyobb biztonságot garantáló szintre állítsa be. (Ezt a böngészőben az Eszközök / Internet beállítások / Biztonság menüpontban teheti meg.) Ebben az esetben a program figyelmezteti Önt minden, a böngésző használata során potenciálisan kárt okozó tartalom megnyitása előtt.
 • Kezelje óvatosan az ismeretlen forrásból, vagy ismert feladótól, de szokatlan tárggyal vagy szöveggel érkező leveleket. Ne nyissa meg bizonytalan forrású csatolásokat, linkeket stb. Ezzel megelőzheti a rosszindulatú programok bejutását a levelező rendszeren keresztül.
 • Ne töltsön le és ne telepítsen kétes eredetű, licence nélküli szoftvereket számítógépére, mert ezeken keresztül hozzáférhetnek adataihoz.
 • Javasoljuk, hogy végezzen készülékein rendszeres biztonsági mentést.

Személyes adatok megfelelő kezelése

 • Soha ne adja ki más személyeknek azonosítóit, jelszavait, bankkártyája bizalmas adatait (pin-kód, lejárati dátum, biztonsági kód).
 • A Polgári Bank e-mailen soha nem kéri személyes adatait, azonosító kódjait és nem kéri fel ezek módosítására. Ha ilyen üzenetet kap, kérjük, ne reagáljon rá és mielőbb értesítse bankunkat. Az ilyen - adategyeztetésre felszólító - levélben szereplő link hamis weboldalra továbbíthatja, így ne kattintson a linkre!
 • Ne egyszerű, könnyen kitalálható jelszavakat alkalmazzon, és InternetBankjához tartozó jelszava ne legyen soha azonos különböző fórumokon használt jelszavával.
 • A telefonjában ne tároljon felhasználó neveket és jelszavakat sem jegyzet funkcióban, sem üzenetben.

Bankkártya limit beállítások fontossága

Használja mindig a Bank által ajánlott banki limiteket, ezzel is megelőzve egy esetleges csalás esetében, hogy a csalók nagyobb összeghez jussanak. A Bank részéről beállított általános limit korláttal megadásra kerül, hogy mi az a maximális összeg amit levonhat a Bank a bankkártyáról, így ha elhagyja vagy ellopják a bankkártyáját, csak korlátozott összeget tudnak levenni vagy levásárolni róla.

Amennyiben nagyobb összegre lenne szüksége, mint a beállított limit, akkor azt egyszeri alkalomra is vagy rövidebb időszakra magasabbra lehet emelni.

Limitmódosítási lehetőségek:

 • elektronikusan Electra Internetbanking/Electra ügyfélprogramon keresztül is benyújthatja bankkártya limit emelési igényét szabad formátumú levél formájában.
 • személyesen a Polgári Bank bankfiókjaiban

Megoldási javaslatok

A Polgári Bank Zrt-nél elérhető alszámlák, illetve betétszámlák létrehozásával elkülönítetten kezelheti pénzét. Így illetéktelen személy nem férhet hozzá.

Nyisson Értékpapírszámlát, hogy diverzifikálni tudja pénzügyei kockázatát, és hozzáférhetőségét.

Pénzügyei intézése során tartsa be az alábbi alapszabályokat:

 • Senkinek se adja ki azonosítási -, bankkártya adatait, és jelszavait.
 • Ne utaljon pénzt Ön által nem ismert személy kérésére
 • Legyen mindig óvatos, és körültekintő
 • Ne telepítsen ismeretlen gyártó által üzemeltetett szoftvert, alkalmazást
 • Mindig figyelmesen olvasson el minden pénzügyeivel kapcsolatos információt.

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (például bankkártyával, netbankkal, mobilapplikációval) való visszaélés esetén megvizsgáljuk a kárfelelősség kérdését. A kártérítési felelősség intézményünket nem terheli, ha a vizsgálat eredményeképpen az állapítható meg, hogy az ügyfél súlyosan gondatlan magatartásával hozzájárult a kár bekövetkezéséhez. A súlyos gondatlanság fennállásának kérdésében végső döntést a bíróság hozhat.


A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása

Csalók kérnek levélben pénzt az MNB-re vagy annak elnökére hivatkozva

Csalók küldenek ki elektronikus leveleket magánszemélyeknek külföldi munkalehetőséghez vagy onnan érkező nagy összegű állítólagos pénzküldeményekhez kapcsolódó, az MNB által felszámítandó díjakról. A jegybank nem végez közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelek számára semmiféle kereskedelmi banki elszámolási, vagy adminisztrációs tevékenységet. A megkeresett vagy megkárosított ügyfeleknek célszerű a rendőrséghez fordulni. Az MNB a nevével való visszaélés miatt tesz büntetőfeljelentést a nyomozó hatóságnál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyfélbejelentések alapján értesült arról, hogy ismeretlenek a jegybank vagy annak elnöke nevében elektronikus leveleket küldenek ki magyar magánszemélyeknek, különböző banki átutalásokkal kapcsolatos költségekről értesítve őket. Az egyik ilyen értesítés szerint az adott ügyfélnek küldött nagy összegű külföldi pénzküldemény döntő részét „az MNB zárolta”, és ennek feloldásához a magánszemélynek több tízezer forintos jutalékot kell befizetnie egy külföldi bankszámlára. Egy másik eset szerint a külföldi átutalás teljesítéséhez több ezer dollárért „az MNB-nek kell újból aktiválnia” az adott ügyfél bankszámláját.

Az ügyfeleknek küldött elektronikus levelek az MNB vagy annak elnöke nevéhez hasonlító elektronikus levélcímekről érkeztek. Az e-mailek szövegét több esetben rossz magyarsággal (esetleg fordítóprogram segítségével) írták. Az esetleg vonakodó, habozó ügyfelek esetében a levelek hangneme idővel sürgetővé, agresszívvá válik, azzal fenyegetve őket, hogy ha rövid időn belül nem fizetik be a jutalékot, akkor a teljes átutalandó összeg elveszhet.

Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akik egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása. A jegybank javasolja az ezen tartalmú üzeneteket kapott (esetleg gazdasági társaságoknak), hogy semmiképp ne válaszoljanak, az esetet jelezzék az MNB-nek és a rendőrségnek. Ha egy ügyfél esetleg mégis küldött pénzt a csalóknak, célszerű azt is haladéktalanul bejelentenie a nyomozó hatóságnak.

Magyar Nemzeti Bank


Okosabb vagy egy hackernél?

A pandémia kezdete óta olyan felhasználók is az online térbe csöppentek, akik korábban kerülték, vagy csak ritkán használták az okos- és internetes eszközöket. A Digitális Szimat Kihívás 2022 célja, hogy minél kevesebben essenek áldozatul az online térben egyre növekvő számú kiberbűncselekménynek.

user

Digitális Szimat Kihívás, egy edukációs kvízjáték, amelynek fókuszában a digitális biztonság áll.

A játék szakmai partnere a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

DIGITÁLIS SZIMAT KIHÍVÁS 2022 ismeretterjesztő játékot bárki megnyithatja, és tesztelheti a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségét. A tudáspróbához nyereményjáték is kapcsolódik. A jelszóvédelemtől az online fizetési módokon át a biztonságos adatvédelemig, sőt az online térben ránk leselkedő veszélyekig több tucat kérdésre adható helyes válasz kiválasztásával tehetjük próbára felkészültségünket, ami felnőttek számára is kihívást jelenthet.

A Magyar Bankszövetség és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet kihívása mindenkit vár, aki szeretné próbára tenni ismereteit, és tesztelni, hogy okosabb-e egy hackernél.

A tudáspróba 2022. április 15-éig érhető el a játék keretében:

https://www.penz7.hu/penz7-digitalis-szimat-kviz.cshtml

Magyar Bankszövetség
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet
Országos Rendőr-főkapitányság

Aktuális


Hír

Informatikai rendszer karbantartás 2024.04.13.

2024. április 11.

Hír

Ügyféltájékoztató Bankkártya kibocsátással kapcsolatos változások

2024. március 5.

Hír

Bankszünnap

2024. február 9.

Kiemelt termékek


Magansz Babavaro kiem 350x186 2024 02 15

Babaváró Hitel

BŐVEBBEN

PB CSOK Plusz Otthonteremtési Kamattámogatott kölcsön

BŐVEBBEN
Magansz Szemelyi kolcson kiem 350x186 2024 02 15

Polgári Bank Személyi kölcsön

BŐVEBBEN
ATM&Fiók kereső
map ATM&Fiók kereső
Árfolyamok
map Árfolyamok
Vállalati hirdetmény
map Vállalati hirdetmény
Lakossági Hirdetmény
map Lakossági Hirdetmény
Csalásmegelőzés
map Csalásmegelőzés
kartyaletiltas
Kártyaletiltás

Elveszítette vagy ellopták bankkártyáját?

Bankkártyáját letilthatja a Polgári Bank Zrt. munkatársainak segítségével:

0-24 óráig a (06 1) 373-33-99 telefonszámon

személyesen munkaidőben a legközelebbi fiókunkban.

Kapcsolat
map Kapcsolat